De ‘r’ in de maand: vitamines slikken of niet?

Als de ‘r’ in de maand zit (en dat zit-ie alweer 2 maanden) slik je het beste een beetje extra vitamines om je weerstand op peil te houden. Waar of niet waar?

Antwoord (voor de meeste mensen)
Van september tot en met april zit de ‘r’ in de maand. Dit zijn de maanden waarin de meeste virussen rond gaan. Dit komt doordat we in in deze maanden meer en vaker binnen zitten met elkaar. Sinds Corona weten we allemaal dat dat de ideale omstandigheden zijn voor virussen om zich te verspreiden.
Maar helpt het dan om extra vitamines te slikken, zodat je minder kans loopt om ziek te worden? Nee. Meestal niet. De stelling hierboven is niet waar. Als je gezond en gevarieerd eet, krijgen de meeste mensen voldoende vitamines en mineralen binnen om gezond te blijven.

Wat als jij niet ‘de meeste mensen’ bent?
Er zijn een paar uitzonderingen waarvoor het slikken van extra vitamines wel nodig is.
Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden hebben hebben extra foliumzuur nodig (400 microgram) en vitamine D.
Pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen, hebben extra vitamine K nodig. Ze maken dit zelf nog niet voldoende aan en tijdens de zwangerschap is het niet altijd voldoende doorgegeven.
Veganisten wordt aangeraden om vitamine B12  bij te slikken. B12 komt alleen in dierlijke producten voor, waardoor strikte veganisten hier een tekort aan zullen krijgen.

Vitamine D, voor veel, maar niet voor alle mensen
Een apart kopje voor de enige vitamine die door een grote groep mensen (kijk onder ‘Dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D per groep’ of jij daartoe behoort) extra moet worden ingenomen (het hele jaar rond!): Vitamine D. Mijn moeder vertelde dat vroeger, als de ‘r’ in de maand zat, kinderen levertraan (van walvissen) gegeven werd om een tekort aan vitamine D te voorkomen. Tegenwoordig zit vitamine D gewoon in een potje als pilletje.

Welk potje met welk pilletje moet ik kopen?
Kijk bij het kopen van vitamine D-supplement naar de hoeveelheid vitamine D die erin zit. Hieronder kun  je lezen dat 10 microgram voldoende is is voor de meeste groepen. Vanaf 70 jaar geldt 20 microgram per dag als aanbevolen hoeveelheid. Op de meeste potjes staat dat er D3 in zit. Dit is de vorm die ook door de huid wordt aangemaakt en in vette vis voorkomt. In sommige supplementen zit ook nog D2. Dit is een minder actieve vorm.

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D per groep
Zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50, kinderen tot 3 jaar, mensen met een donkere huidskleur, mensen die weinig buiten komen en mensen die hoofd en handen bedekken: 10 microgram Vitamine D per dag.
Alle vrouwen én mannen boven de 70: 20 microgram vitamine D per dag.

Binnenkort lees je op Allerdingsfit.nl wat je wél kunt doen om je weerstand de komende maanden op peil te houden.

Bronnen
1. Het Voedingscentrum, encyclopedie, vitamine D. 
2. RIVM, Richtlijnendatabase, Osteoporose en fractuurpreventie. 
3. Office of Dietary Supplements - Vitamin D. (z.d.). https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/