Top 2000-sportlijst

December is niet alleen de feestmaand met allerlei verleidingen; het is ook de maand van de lijstjes. Zo ga ik ieder jaar in december weer zitten om mijn Top 2000-lijst samen te stellen. Toen ik dit jaar bezig was met mijn lijst, bedacht ik me dat muziek voor heel veel mensen ook een belangrijke rol speelt tijdens het sporten. Zelf sport of loop ik nooit (meer) met muziek in mijn oren, maar muziek kan wel degelijk een positieve invloed op je prestaties en je motivatie hebben. 

Invloed muziek op sportprestaties en motivatie

Muziek kan afleiden van pijn en vermoeidheid en het kan zorgen voor een fijn gevoel. Opzwepende muziek bijvoorbeeld zorgt voor een hogere productie van dopamine, het gelukshormoon. Muziek kan er ook voor zorgen dat je in een flow komt. Daardoor wordt het makkelijker om sporten zoals hardlopen, roeien en fietsen vol te houden. Dat zijn sporten die een repeterend karakter hebben. 

Alleen maar voordelen dan?

Nee, helaas zitten er ook nadelen aan het luisteren naar muziek tijdens het sporten. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de oefeningen niet helemaal (technisch) goed uitvoert. Bedenk maar eens dat je op de maat van de muziek moet squatten, of dat je in een te hoge of te lage pasfrequentie gaat lopen, waardoor je je loopstijl geforceerd aanpast.

Hou focus!

Muziek kan je dus helpen om je een duwtje in de rug te geven. Zorg er wel voor dat je je focus niet verliest. Blijf je concentreren op de uitvoer van een oefening en hou je omgeving in de gaten. Je zult de eerste hardloper niet zijn die een auto over het hoofd ziet…

Luisteren naar mijn eigen gedachten

Mijn eerste hardloopkilometers liep ik (net als veel van jullie denk ik) samen met Evy Gruyaert, van Start2Run. Ze heeft met zorg samengestelde playlisten die je door je eerste hardloopminuten heen helpen. En ja, het leidde zeker af. Ik heb er mijn eerste 5-kilometer mee gelopen. Daarna ben ik zelf playlisten gaan samenstellen, maar al snel heb ik de muziek weggelaten als ik de deur uitging voor een hardlooprondje. Ik merkte dat ik veel liever de geluiden uit mijn omgeving hoorde. Zeker toen ik steeds verder ging lopen. Ik luister het liefst naar de vogels, het geruis van de wind, mijn voetstappen én mijn eigen gedachten. Hardlopen werd voor mij, wat voor anderen meditatie is. 

Mijn Top 2000-muzieklijst

Tijdens mijn eerste marathon (Rotterdam, april 2018), hoorde ik ergens onderweg ‘Summer of ’69’ van Bryan Adams. Precies op het moment dat ik het zwaar had. Ik veerde erdoor op en liep weer een stuk lichter. Ik vond het altijd al een lekker liedje. De nostalgie die uit het liedje spreekt, de herinnering aan een tijd die nooit meer terugkomt, spreekt me aan, maar sinds het me uit een dipje haalde tijdens mijn eerste marathon, staat het ieder jaar weer in mijn Top 2000-lijst. Als ik een Top 2000-muzieklijst zou moeten samenstellen, zou hij er zeker ook in staan.

Naast ‘Summer of ’69’ zouden er nog 34 andere nummers in mijn geënsceneerde Top 2000-muzieklijst terechtkomen. Je vindt mijn sportlijst op Spotify.

Jouw sportmuziek-verhaal

Luister jij naar muziek tijdens het sporten? Of heb jij een bepaalde (sportieve) herinnering aan een bepaald liedje? Laat het me weten! Het leukste verhaal maakt kans op een Allerdings Fit-sportshirt! 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.