Een gezonde stemwijzer

Over ruim een week mogen we stemmen. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe de politiek invloed heeft op wat er op jouw bord ligt en op hoeveel jij beweegt? Die invloed is groter dan je denkt.
Als je gezonde leefstijl belangrijk vindt, kun je bij de komende verkiezingen op een aantal punten letten. Ik heb geprobeerd een gezonde stemwijzer voor je samen te stellen.

Je eigen keuze?

Denk jij dat je al je (voedsel)keuzes zelf en weloverwogen neemt? Helaas, dat is een illusie. De meeste keuzes die we maken, maken we op de automatische piloot. Wat je het eerst ziet, pak je het makkelijkst. En laat dat wat je het eerst ziet, nou vaak nét niet de gezondste of duurzaamste keuze zijn.

Obesogene omgeving

Onze omgeving is zo ingericht dat we worden aangezet om meer en ongezonder te eten (denk aan reclame voor ongezonde producten) en om minder te bewegen (denk aan de lift en de roltrap). De overheid kan niet onze automatische piloot veranderen, maar wel de omgeving waarin onze automatische piloot werkt.

Betutteling

Je kunt het betutteling vinden als de overheid zich bemoeit met het voedselaanbod om ons heen en met hoeveel en hoe vaak wij bewegen, want je kiest toch zeker zelf? Stel je dan eens voor hoe fijn het zou zijn als je automatisch bij een gezonde keuze uitkomt.

Eigen verantwoordelijkheid

De politieke partijen hebben verschillende ideeën en opvattingen over gezond en duurzaam eten en over het belang van sport en bewegen. Sommige partijen vinden dat het vooral je eigen verantwoordelijkheid is. Zij houden er geen rekening mee dat we onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen in een omgeving die onverantwoordelijk is ingericht. Je moet dus wel sterk in je schoenen staan en genoeg kennis hebben over gezond eten en voldoende bewegen, wil het je lukken om je automatische piloot een andere richting op te laten vliegen. 

Een gezondere bevolking is een goedkopere bevolking

Er zijn (gelukkig) ook partijen die het anders willen. Die vinden dat de overheid invloed kan uitoefenen op onze omgeving en die vinden dat het een plicht is van de overheid om haar bevolking gezond te houden. Een gezondere bevolking is ook een goedkopere bevolking trouwens.
De zorg staat onder druk. Door vergrijzing, door een tekort aan werknemers in de zorg, maar ook door een steeds grotere vraag naar zorg. Ik heb geen politieke oplossingen voor de eerste twee oorzaken, maar volgens mij kan de politiek er wel voor zorgen dat de vraag naar zorg kleiner wordt door een gezondere bevolking te creëren. Hoe? Door gezonde voeding en meer bewegen toegankelijker, betaalbaarder en vanzelfsprekender te maken.

Een gezonde stemwijzer

Als je meer wil weten over de onderwerpen ‘Gezonde voeding’ en ‘Sport en bewegen’ en over wat de verschillende partijen hiervoor voor plannen hebben, kijk dan eens op Allesoversport.nl en Foodwatch.org.
Voor iedereen die geen zin heeft om alles te lezen, ben ik de verkiezingsprogramma’s ingedoken om te zien wat de partijen zeggen over de onderwerpen gezonde voeding en sport. Mijn samenvatting voor een gezonde stemwijzer vind je in het onderstaande ‘stoplichten-overzicht’. 

Wat je ook kiest op 22 november, stem met je hart. Dat doe ik ook!