(Eet geen) dierendag-recept

Gaat jou het lukken om vandaag een dag geen vlees te eten?

Een paar weetjes over een vegetarisch (en veganistisch) eetpatroon:
🐽 Vegetarisch eten betekent dat je geen vlees en vis eet. Officieel ben je dan een lacto-ovo-vegetariër.
🐟 Eet je wel vis? Dan ben je een pescotariër.
🌱 Je bent een veganist als je helemaal geen dierlijke producten eet (ook geen E-nummers van dierlijke oorsprong).
🐥Kun je zonder vlees?
Je kunt prima zonder vlees als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.
Eet bijvoorbeeld peulvruchten, noten en pitten, eieren, sojaproducten (zoals tofu en tempé), graanproducten en zuivel.
🌱Kun je helemaal zonder dierlijke producten?
Strikt (en goed!) vegan eten is lastig. Je loopt al snel het risico op tekorten. Vitamine B12 bijvoorbeeld zit alleen in dierlijke producten en dit krijg je als veganist niet binnen. Eet je veganistisch? Dan is het bijslikken van B12 dus noodzakelijk. Ook eiwit, B1, B2 en calcium zijn lastig om in de juiste hoeveelheid uit louter plantaardig eten te halen. Goed weten wat je doet als je begint met veganistisch eten, is belangrijk. Een diëtist kan je hiermee helpen.
Mijn advies is dan ook om niet zomaar veganistisch te gaan eten. De eerste tijd voel je je er misschien goed en lekker bij, maar op de langere termijn is het risico op tekorten groot.
Tot slot een paar voordelen van minder vlees, meer plantaardig:
✅️ minder impact op het milieu
✅️ de dieren zijn je dankbaar
✅️ lager risico op hart- en vaatziekten

Overtuigd om een dagje zonder vlees te doen? Hieronder vind je een lekker vegetarisch recept (makkelijk veganistisch te maken). Eet smakelijk en bedankt namens de dieren❣️

Chili sin carne (voor 2 personen)

Voedingsweetje: 
Deze chili sin carne (sin=zonder, carne=vlees) is een volwaardig vegetarische maaltijd. De combinatie van de zilvervliesrijst met de bonen zorgt voor alle essentiële aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).

Benodigdheden:
1 ui
2 knoflookteentjes
1 rode paprika
1 groene (of gele) paprika
2 stengels bleekselderij
1 blik rode kidneybonen
1 eetlepel zonnebloemolie (of olijfolie)
1 eetlepel (milde) paprikapoeder
1 volle theelepel gemalen komijn (djinten)
1/2 theelepel chilipoeder
1 blik tomatenblokjes
100 gram geraspte belegen kaas (weglaten voor vegan-variant)
1 avocado
2 volle eetlepels yoghurt (weglaten voor vegan-variant)

Erbij: zilvervliesrijst koken (75 – 100 gram (ongekookt) per persoon).

Bereiding
* Kook de rijst volgens de beschrijving
* Pel en snipper de ui en de knoflookteentjes
* Maak de paprika’s en de bleekselderij schoon en snijd ze in stukjes/boogjes
* Spoel de bonen af en laat ze uitlekken
* Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak de ui, knoflook, paprika en bleekselderij ca. 3 minuten
* Roer de paprikapoeder, komijn en chilipoeder erdoor en bak de specerijen even mee
* Voeg de tomatenblokjes toe met het vocht en breng het geheel al roerend aan de kook.
* Laat de chili ca. 10 minuten zachtjes koken
* Doe de bonen er de laatste paar minuten bij

  • Terwijl de chili pruttelt, rasp je de kaas (of niet, voor een vegan-variant) en schil je de avocado
  • Prak de avocado en schep de 2 eetlepels yoghurt erdoor (laat de yoghurt weg voor vegan-variant)

Serveer de chili sin carne met de zilvervliesrijst en de geprakte avocado. Strooi de kaas erover en eet smakelijk!