Invloed coronamaatregelen op #Dekleinste

Op dinsdag 13 oktober werden er nieuwe en strengere maatregelen bekend gemaakt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Helaas zijn er ook gevolgen voor #Dekleinste.

Het zijn de onderstaande maatregelen die #Dekleinste raken:
– Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
– Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
Evenementen zijn verboden.

Ik vind het een dilemma. Strikt genomen kan het doorgaan als we het geen wedstrijd of evenement noemen, want er zullen max 4 personen per afstand van start gaan. Het is dus sporten binnen de 1,5-meterregel met niet meer dan 4 personen. Maar de regel ‘een groep bestaat uit maximaal 4 personen’ wordt al lastig, aangezien er naast de sporters bij de start, de finish en op het parcours meer mensen aanwezig zullen zijn.

Ik vind het een dilemma, omdat ik aan de ene kant niet de grenzen op wil zoeken van wat kan en ik wil als organisatie niet uitdragen dat ik mij niet aan regels hou. Aan de andere kant is het gek om het niet door te laten gaan, juist omdat ik een ‘evenementje’ had bedacht dat door het kleine karakter wel coronaproof door kon gaan en omdat het mentaal en fysiek juist belangrijk is om in deze tijd buiten te blijven sporten.

Na een nachtje nadenken, ben ik uiteindelijk tot het volgende gekomen:
#Dekleinste gaat in aangepaste vorm door!
Alle deelnemers zijn hier inmiddels per mail over geïnformeerd.

Hoe dan?

  1. De Kidsrun wordt helaas uit het programma gehaald. Omdat hier ook alle ouders bij aanwezig willen zijn, wordt de groep te groot.
    De kinderen kunnen op een eigen tijd en locatie in het weekend van 31 oktober en 1 november een kilometer rennen. Een foto als bewijs = een medaille in de brievenbus!
  2. De 5, de 10 en de 21,1 kilometer gaan ‘virtueel’ door. Ieder zal de run in het weekend van 31 oktober en 1 november op eigen gelegenheid en – voor de niet Apeldoornse deelnemers – op eigen locatie moeten lopen. Ik kijk nog naar mogelijkheden om het parcours van de 5 en de 10 kilometer wél te bewegwijzeren. Een andere optie is het gpx-bestand van afstandmeten.nl te importeren naar je telefoon of horloge. Als je hier hulp bij nodig hebt: laat het even weten, dan help ik je (op afstand ;)).
    De deelnemers ontvangen (via de app) een start- en aanmoedigings’schot’ van me.
  3. Ik loop mijn tweede solo-marathon dit jaar op zondag 1 november.
Startnummers
De deelnemers krijgen hun startnummer per mail toegestuurd. Deze kunnen uitgeprint worden en op raceday opgespeld (voor toch nog een beetje dat wedstrijdgevoel).

Aandenken
Zoals beloofd heb ik voor iedereen een aandenken aan #Dekleinste. De Apeldoornse deelnemers krijgen deze persoonlijk thuisbezorgd. De andere deelnemers houden het tegoed.

Groter dan > jammer
Ik vind het superjammer dat het niet door kan gaan. Ik had er heel veel zin in. En ook de organisatie heb ik tot nu toe met veel plezier gedaan. Ik beloof je dat er nog een keer een echte editie van #Dekleinste komt, die misschien wel groter is dan ik nu durf te dromen!

Aan iedereen: Hou rekening met elkaar, blijf gezond en blijf lekker lopen #Runalonetogether!