December: de ‘C’ zit in de maand!

Het is december: de ‘C’ zit in de maand. De ‘C’ van calorieën, want de feestdagen staan voor de deur. Van sporten komt ineens veel minder terecht en je gezonde eetgewoonten zijn al helemaal moeilijk vol te houden met al dat lekkers om je heen.
Hoe ga je om met al die verleidingen?

Hieronder volgen een paar tips waarmee je de decembermaand zonder schuldgevoel, gezond doorkomt. Zo blijf je de komende maand lekker in je vel en hoef je januari niet met goede voornemens te beginnen.

27 gewone dagen

Om te beginnen: december heeft 31 dagen. Daarvan zijn er maar 4 dagen feestdagen. De overige 27 dagen zijn gewone dagen. 
Op deze gewone dagen kun je je gewone ritmes aanhouden. Ga sporten op je sportdagen en eet zoals je dat anders ook zou doen. 
Die 4 feestdagen kun je dan zonder schuldgevoel genieten van al dat lekkers. 

In 4 dagen kom je geen kilo's aan

Om aan te komen moet je langere tijd meer calorieën eten dan je verbrandt. Dat gebeurt niet in 1 dag en ook niet in die 4 feestdagen. Als je de dag na het kerstdiner op de weegschaal gaat staan, kan het best dat de weegschaal een hoger getal aangeeft dan de dag ervoor. Dit komt niet doordat je meer lichaamsvet hebt gekregen, maar door een grote hoeveelheid vocht (en glycogeen, dat zich bindt aan vocht) en je maaginhoud (na zwaar tafelen). Als je na de kerstdagen weer normaal gaat eten, zul je zien dat de weegschaal de volgende keer weer aardiger voor je is. 

Zorg dat je een plan hebt

December stond al 11 maanden gepland, dus het kan geen verrassing zijn dat de feestmaand er ineens weer is. Zorg dat je een plan hebt voor de komende maand. 
Dat kan zijn: ik haal geen snoepgoed in huis of: ik mag 1 keer in de week iets lekkers en daar geniet ik dan ook van.

Delen is goed voor velen

Krijg je iets lekkers in je schoen of in je kerstpakket? Deel het uit! Je maakt er anderen blij mee, en door het te delen met meer mensen, zorg je ook dat die anderen maar een klein deel eten. Zo blijft het voor iedereen binnen de perken. 

Sta even stil

Toegegeven, als de kruidnoten of de kerstkransjes voor je op een presenteerblaadje liggen, is het lastig ze te weerstaan. Maar probeer toch eens bij jezelf na te gaan of je er op dat moment echt wel zin in hebt. Misschien heb je eigenlijk gewoon trek en kun je beter een boterham of een stuk fruit pakken.

Wacht niet tot 1 januari

Denk niet dat als je een training gemist hebt, of als je toch die zak kruidnoten leeg gegeten hebt, dat alles verloren is. Verwacht niet het onmogelijke van jezelf hè! (Zie ook: tip 6 van ‘Hoe blijf je gemotiveerd?‘)
Gelukkig kun je elke dag opnieuw beginnen. Pak de draad meteen weer op en wacht niet tot 1 januari!

Ik wens je een smakelijke, feestelijke én gezonde decembermaand!

Hulp nodig om gemotiveerd te blijven? Of wil je gezonde (december)recepten? Vraag het Allerdings Fit!